Tündérkezek – együtt könnyebb Antológia 2019

A Holnap Magazin az Onkológiai Intézettel együtt elkészitett egy jótékonysági célokra szánt kötetet, valamelyest lelki támasznak szánva a betegeknek.
Mit tud vigasztalásul írni rákos betegeknek az, aki maga — több okból — hosszú évtizedek óta nem akar orvoshoz menni?
Megpróbáltam. Ezt tükrözi az ebben a kötetben szereplő novellám, a címe: A hosszú élet titka.
Ùgy gondolom, hogy akik átestek valamilyen operáción vagy hosszas kezelésen, azok nem biztos, hogy már teljesen gyógyultnak érzik magukat. Talán segít nekik, ha odafigyelnek az alternatívákra, a természet és a gyógynövények gyógyító hatására.
A kötet több, mint 200 oldalas, több tucat író munkáival.
ISBN száma 978-615-5812-71-2, kapható a Holnap Magazin webáruházában: http://www.holnapmagazin.hu

Az ajánló szöveg:

„Péntek délután meghívtam a barátaimat egy vasárnapi ebédre. Öten ültünk az asztalnál, nagy levegőt vettem, és elkezdtem mondókám:
– Nagyon örülök, hogy itt vagytok. Szeretném nektek bejelenteni…
– Tudtam, megint hülyeségen töröd a fejed – szólt közbe Olga, aki egész életében mindenbe beleütötte az orrát.
– Folytasd, kérlek! – mondta Äpril, akit igaz barátnak tartottam.
– Szóval… – folytatta Tom, aki ritkán szólalt meg, de mindenben segített.
– Végre megtudhatjuk, mit szeretnél mondani? – tette fel kérdését Bella, aki sokszor tört borsot az orrunk alá.
– Rákos vagyok…
Csend lett. Megállt a levegő. Elindultak a könnycseppek az arcokon.”
(Bubrik Zseraldina: Vasárnapi ebéd)

Amikor egy család szembesül a diagnózissal, reszketve ülnek le egymással szemben, és a fejekben kavargó kérdések sorát döbbenet és könnyek kísérik.
Első gondolatuk az: Miért? Miért pont velünk történik ez?
Félelem, kétségbeesés, tanácstalanság és felbukkanó rémképek törnek elő, majd miután úrrá lesznek az első sokkoló pillanatokon, következik a legfontosabb, utat mutató kérdés: Hogyan tovább?
Jedlovszky Mária és Kiss-Teleki Rita kezdeményezésére írta ki a Holnap Magazin kiadó azt a könyvpályázatot, amelynek írásai bekerültek ebbe a kötetbe.
De mit is szeretnénk ezzel a könyvvel elérni? Miért született meg ez a kötet, hiszen valószínűleg sok kiadvány szól már erről a témáról? Miben más ez a könyv a többinél? Talán semmiben, talán egészen más.
A versek és novellák szerzői alkotásaikkal arra ébresztik rá az olvasót, hogy küzdelmükkel nincsenek egyedül, és ami történt, nem minden esetben végleges, „csak” egy állapot.
Sokan ott követik el a hibát, amikor a beteget igyekeznek mindentől óvni, teljesen elszigetelni a külvilágtól, emberektől, burokban tartva, „védve” mindentől, hogy tovább éljen, küzdjön és meggyógyuljon. De a küzdelemhez nem erre van szükség.
Aki ennek a betegségnek bármilyen típusában érintett, pontosan tudja: arra van szüksége, hogy ne féljenek tőle, ne sajnálják, ne szánakozzanak rajta, hanem támogassák, és próbálják meg a lehetőségekhez képest fenntartani a megszokott, hétköznapi életrendjét. Merjenek beszélni az érzéseikről, töltsenek minél több időt együtt, egymással, és nevessenek, szeressenek!
Első olvasatra ez így talán furcsa, hiszen miért lenne bármi ok arra, hogy akárcsak mosolyogjunk is egy ilyen helyzetben? Nos, a daganatos megbetegedés nem ragályos, és az orvostudomány fejlődésének hála, sok esetben már gyógyítható is.
A minél korábban elkezdett gyógykezelés mellett nagyon fontos, hogy fejben és lélekben megerősödve vágjon bele mindenki ebbe a küz-delembe. Ne forduljanak el a barátok, családtagok tanácstalanul, félve vagy bizonytalankodva, háttérbe vonulva, kizárólag az orvosok gyógyító tündérkezébe adva a beteget. A gyógyszerek és kezelés mellett a jó szó, az érintés, egy ölelés, egy mosoly megsokszorozza a tudat és a test erejét. A legfontosabb az önbizalom fenntartása és a gyógyulásba vetett hit, minden fájdalom és nehézség ellenére!
Mert harc nélkül feladni nem lehet elfogadható opció!
Bármilyen furcsa is, a legtöbbet önmaga gyógyulásáért maga az érintett beteg tehet, az orvosok szakértelmével, valamint esetlegesen kiegészítő, alternatív gyógymódokkal karöltve.
Távolítsuk hát el jó messzire a negatív impulzusokat, rémtörténeteket, és a lehetőségekhez képest éljünk úgy, ahogyan azelőtt, minőségi, együtt töltött időt megélve, mert az élet – bár nem könnyű – mégis szép, még akkor is, amikor fáj, mindig és mindenkor, ha mi is úgy akarjuk!
A könyv szerzőinek többsége átélte már mindezt, és ezúttal egy csomagban adják át mindenkinek tanácsaikat, tapasztalataikat, hogy ne csak a csendes elmúlás szele telepedjen a lelkekre, hanem a remény, tervek, vágyak, küzdeni akarás, és a gyógyulás ereje!

„Segítsünk együtt! Mert: – együtt könnyebb!”

Borítója: