naplóféle láncokról

Novellát kellene ezzel a címmel írni, hogy láncok, de nem megy, mert ha a címre gondolok, az jut az eszembe, hogy milyen sokféle jelentése, jelentésárnyalata van ennek a szónak.
Láncok a köznapi értelemben is sokféle van: bizsu, értékes ékszer, rabokat fogva tartó lánc, stb. Aztán az átvitt értelemben jelentése az olyan, mint például a „proletariátus láncai”, ahol lánc már elszakad a fizikai jelentéstől, hiszen a különféle eszközökkel történő fogvatartás van mögötte. A tudomány is tele van láncokkal, nemcsak a mechanika és a fizika, de például a polimerláncokkal a kémia, vagy a DNS láncokkal a mikrobiológia.
Mindenféle láncra igaz, hogy egyfajta összekapcsolódás van mögötte, gyakran ez valamilyen kényszert is jelent, de talán éppen olyan gyakran nem. Ha egy politikai tiltakozó akcióban emberek többszáz kilométeres láncot alkotnak az vajon kényszer? Igen is, nem is, a saját felfogásuk önként vállalt kényszere. Egy bolygó a pályáját jobban erőszaknak érezheti, hiszen nem térhet arról le, míg egy láncot össze lehet törni. De a bolygó pályáját nem hívjuk láncnak. Miért? Mert nem sok apró, hasonló darabból áll össze? Dehogynem. A sok-sok kör, amit a bolygó az élettartama alatt megtesz nagyon hasonlóak.
Még folytathatnám a felsorolást, de talán felesleges. Ránézek a közelben függő nyakláncaimra.
Manapság már nemcsak a nők viselnek nyakláncot, hanem gyakran a férfiak is. De a nők talán többfélét. Nekem is van. Mire az ember megöregszik egy egész gyűjteménye lesz nyakláncokból, és mindegyik emlékezteti valamire vagy valakire. Az egyik kis aranyláncot egy érdekes medaillonnal az érettségi után kaptam a szüleimtől. Így neki tudom a korát, fél évszázados. Egy másik kis aranylánc egy olyan medaillonnal, amin a cseppnyi rubintkő van, anyámat és apámat juttattja egyszerre az eszembe. Apám vette ajándékba anyámnak, és én is ott voltam, mikor kiválasztotta. Anyám is, apám is régóta halottak. A láncra, ha ránézek, ők jutnak eszembe. Aztán van egy ezüstláncom, egy olyan medaillonnal, amilyeneket a templomokban lehet kapni, kvázi kegytárgyként árulják, Madonna a gyermekkel. Őrá nézve megint másfelé szállnak el a gondolataim. Földrajzilag a legmesszebbre egy megint másik repít: egy olyan, amibe az Om mani padme hom jele van belevésve.
És még sokáig sorolhatnám: ezt La Palmán vettem, emezt a keltát a fiamtól kaptam, ezt a máltai keresztest akkor hordtam gyakran, amikor az Ada csoportban dolgoztam, stb. stb., stb. Nagyon nem szeretném, ha ezt olvasván, ezeket a sorokat bárki is dicsekvésnek venné. Nem, Isten őrizz, nem azok. A láncaim emlékek. Életem egy-egy szakaszát, mozzanatát idézik fel, akárcsak a régi fényképek.
Mintha a medaillonok lennének azok, amik értelmet, jelentőséget, jelentést adnának egy-egy láncnak. Így a láncokról nekem nem a fogság vagy a megkötöttség idéződik fel nekem, hanem az egy célra sorba állt kis szemecskék, akik mind ugyanahhoz a képhez tartoznak.
De a kis nyakláncaimra csak addig gondolok, amíg magamban elmélkedem.
Mikor bekapcsolom a TV-t, és ezáltal „beengedem a világot”, az aktuális napi politikát figyelve a láncokból láncreakciók lesznek. A politikusok lánca rángatja egymást: szövetséges vagy ellenség gyakran változik, és akár így, akár úgy reménytelenül össze vannak kötve egymással.
És a saját előző tetteikkel. Éppen úgy, mint minden ember, mondhatná valaki, de azt felelném neki, hogy nem, jobban. Mert a politika kötöttség, felvállalás, ahol a szövetségesei tettei is meghatározzák valakinek a pályáját.
Nem csak úgy, mint a magánéletben. A gyerekeinkért felelősek vagyunk, de a felnőtt gyerekeink tettei már nem minket sújtanak. Éppen úgy, mint ahogy én nem szoktam soha felelőssé tenni gyermeket a szülei vétkeiért.
A politikusoknál viszont más. Nem lehet hosszú ideig együtt haladni valakikkel egy úton, aztán mikor az út kettéválik, azt hinni, hogy az előző szakasz felelősségei kettéválaszthatóak. Azt hiszem, csak nagyon korlátozottan.
Különösen azon szervezeteknek kellene ezt megszívlelniük, akik úgy vélik, hogy önmagukban tudnak egyesíteni különféle „ágakat”. Ez nemcsak elhiteltelenedéshez, de teljes elsötétedéshez is vezet.