A Gyógyító Kerék — Medizinrad, Medicine wheel

A Gyógyító Kerék — Medizinrad, Medicine wheel

Nagyon sokféle és nagy számú, úgynevezett természeti nép él ma is a Földön. Csak az észak-amerikai kontinensen többszáz féle indián népet tartanak nyilván, és ez csak egy kontinens! A világ sok más pontján, Afrikában, Ázsiában, a Csendes-óceáni szigetvilágban még sok olyan nép él, akiknek az életéről jóformán semmit sem tudunk. Mi vagyunk „a“ civilizáció, mi vagyunk az „igazi“ tudás birtokában, azok a „szegény elmaradottak“, a „butaságban élők“?
Nem tartom jónak ezt a szemléletet. Úgy vélem, hogy nemcsak sok embertelenséghez vezetett az elmúlt évszázadok során, de sok értékes tudás elvesztéséhez is hozzájárult. Olyan tudások merültek feledésbe, amelyeknek ma már csak halvány nyomai fedezhetőek fel.
Ezen tudások jó része abból származott, és azon alapult, hogy a természeti népek viszonya a természethez, az őket körülvevő környezethez egészen más, mint a civilizált emberé. A civilizáció embere mesterséges környezeteket teremtett magának, és közben egyre jobban eltávolódott a természettől. A mai civilizáció embere uralkodni akar a természet erőin, és ez a törekvés sok pusztuláshoz, pusztításhoz vezet.
Nem csoda, hogy a civilizált ember a saját gyógyulását is másban látja és máshol keresi, mint a természeti emberek. Mesterségesen létrehozott anyagoktól, mesterségesen előállított gyógyszerektől várja a gyógyulását, és a megőrzését annak, amit az egészségének tekint.
Nem így a természet embere. A természeti ember alapfogalmai, öntudatlanul gyerekkorától beleivódott alapfogalmai közé tartozik, hogy összhangban szeretne élni a természettel. Harmóniát keres, mivel a harmóniát az egészség elengedhetetlen részének tekinti.
A nap mozgására alapuló asztrológia is elhelyezi egy nagyobb egységbe az embert, de azt az elvet helyezi előtérbe, hogy „ami fenn, az lenn“. A Föld gyógyító erejére alapuló Gyógyító Kerék filozófiája pedig azt, hogy „ami kívül, az belül.“
A Földnek, a természetnek, valamennyi lénynek van valamilyen, valamennyi ereje, energiája. Ezen erők harmóniájára alapul a gyógyítás. Három olyan aspektusa van a Föld gyógyításnak, amelyet azoknak, akik ezt az utat választják, állandóan szem előtt kell tartaniuk.
1. A Föld gyógyító erejére való támaszkodáshoz elengedhetetlen az önmegismerés. A gyógyulásunkban nem választható el a test és a lélek, hanem ezek kettéoszthatatlanul összetartoznak. Egy betegség segíthet megértenünk az önmagunkban rejlő potenciálokat, addig még ki nem fejlesztett lehetőségeket és képességeket.
2. A gyógyulás folyamatában megtalálhatjuk és újradefiniálhatjuk azt, hogy valójában mi is az életünk célja és értelme. Új irányokba fordulással, az addig fel nem ismert felelősség felvállalásával nemcsak a hatóterületünk, de az egyéni szabadságunk is megnő.
3. A Föld gyógyítás szemlélete hozzásegít ahhoz, hogy a sorsot ne úgy tekintsük, mint aminek mi csak az áldozatai vagyunk.
A Gyógyító Kerék egy eleme, egy lényeges összetevője a Föld gyógyításnak. Bár a legtöbb fizikailag is látható nyoma — kő formációk — és a legtöbb, a Gyógyító Kerékre vonatkozó tudás az észak-amerikai indiánok között maradt fent, a Gyógyító Kerék és az e mögötti filozófia nem korlátozódik csak egy kontinensre. Sok más kulturában is megtaláljuk a ciklikus változások ismeretében rejlő mély tudás régi nyomait, Észak-Európában éppúgy, mint keleten, a régi ázsiai magas szintű kultúrákban.
Ennek a filozófiának a legalapvetőbb gondolata az, hogy az életünk értelme, tartalma a bennünk rejlő lélek-szellem kifejlesztésében van. Ez a lélek-szellem az, amit az indiánok — és nemcsak ők — az ember igazi lényegének tekintenek.
Maga a Gyógyító Kerék, és az ehhez kapcsolódó gyógyítás részei egy nagyobb egésznek, egy régesrégen volt nagyobb tudásnak, átfogó szemléletnek, amelynek mára csak töredékei maradtak fenn.
Ilyen „töredékek“ például ebből a nagyobb tudásból az I Ging, a Változások Könyve is, és ezért nem meglepő annak, aki ezt valamelyest ismeri, hogy a Gyógyító Kerék alapgondolataiban, definícióiban is hasonló elemekkel találkozik.
Mik ezek a hasonló elemek?
Részletes ismertetésre egy kis cikk keretében nincs mód, ezért csak röviden, távirati stílusban sorolom fel őket.
1. Yin és Yang.
Minden létezőnek két egymással látszólag ellentétes, de mégis egymással elválaszthatatlanul egybefüggő oldala van: egy világos, aktív, un. férfi oldal, és egy sötét (nem tudatos), passzív, un. női oldal.
2. Négy alapelem: Tűz, Víz, Levegő és Föld.
A Változások Könyvében ezekhez még hozzájönnek a Fa és a Fém, mint alapelemek, mint az átalakulási ciklusok részei.
3. Az égtájak, az évszakok, és a hozzájuk kapcsolódó szelek.
Keleti szél — tavasz: nyitottság, határozottság.
Déli szél — nyár: növekedés, érés, fejlődés.
Nyugati szél — ősz: termésbetakarítás, gyűjtés, szüret, önértékelés és befelé fordulás.
Èszaki szél — tél: pihenés, erőgyűjtés, megújulás.
4. Totem.
A totem — sokféle van, állati, növényi, ásványi — egyfajta kód, jelzés, amely nem a tudat útján segít valami fontosat megérteni az embernek önmagából. Funkciójuk szerint is többféle totem van: van a születési totem, az irányt meghatározó totem, stb.
5. Az emberi tényező.
Mik ezek az emberi tényezők? A fizikai test, a tudat, a lélek, az emóciók. Mindenki érzékelte már valószínűleg, hogy más és más napokon, hol az egyiknek, hol a másiknak van az adott napon hangsúlya, nagyobb szerepe.

A Gyógyító Kerék körének a felépítése tehát a természet ciklusaira, az évszakok változásaira épül. Hiszen semmi sem állandó, minden örökös, folytonos változásban van. Ennek figyelembevételével természetes, hogy például a születési pozíciónk ezen a körön csak egy kiindulási alap, ha nem vándorolnánk a körön, az azt jelentené, hogy nem fejlődünk.
Azért érdemes odafigyelnünk a születési elrendeltetettségeinkre. Kimutatták például, hogy a déli szél jegyében születettek — körülbelül: junius, július, augusztus –, akiknél a Gyógyító Kerék szerint a növények birodalma érvényesül (birodalom értelmezése itt: öntudatlan vonzás, hatóterület, stb.), sokkal gyakrabban, előszeretettel használnak kizárólag növényi anyagból készült természetes hatóanyagú gyógyszereket, gyógymódokat.

Egy indián vers így foglalja össze a természeti ember szemléletét:

Wakan-Tanka szól hozzám

Nem könyvek lapjain
Rögzített gondolatokon keresztül.
Nem szavakat mond,
Nem hitvallást,
Nem dogmát.
Nem azért szól, hogy
Hozzákössön egy klánhoz.
(hanem szól🙂
A madarak reptével,
Melyek szememnek láthatatlan országokat járnak be,
Fákkal, melyek gyökeret eresztenek és
Kifejlődnek hatalmas nagyságra,
Virágokkal, melyek virágzásukban
Megőrzik finom illatukat,
Minden állattal, mely
Átérzi léte lényegét,
A hajnalban kelő nappal
Mely az újat hirdeti,
A holddal, mely kezében tartja
Az apályt és a dagályt,
Venussal, Jupiterrel, Marssal és a csillagokkal,
Mindennel, ami
Lélegzik,
Mozog,
Mászik,
Repül,
Áll,
Mindennel
Wakan-Tanka szól hozzám.

***

Ki kellene dobnunk mindent, amit a civilizációnk elért? Vagy lehetséges lenne az együttélése a különböző utaknak, különböző felfogásoknak?
Látok-e megoldást? Tudnék-e gyakorlati tanácsot adni, hogy hogyan tudnának a különböző felfogások, a különböző tudások egymással szépen koegzisztálni, vagyis egymás mellett, egymást kiegészítve létezni?
Nem tudok. Azt hiszem, sokkal nehezebb kérdés, mint az első pillanatban gondolnánk. Nemrég láttam a Dschungelkind (A dzsungel gyermeke) című filmet. Egy német misszionárus, a felesége, és három gyermekük élnek éveken keresztül a civilizációtól teljesen távol, egy bennszülött kis faluban Nyugat-Pápuában.
Amikor pusztít a malária, az a törzs felfogásában átok, ami ellen semmit nem lehet tenni. Nem is akarják a gyógyszereket elfogadni. Mikor az egyik német kislány megbetegszik, érte jön a civilizáció egy mentőhelikopter képében, és kórházba viszik.
Mindenki megmarad a saját felfogásánál, még olyankor is, amikor sikerül békében egymással meglenniük?
A folyamatok lassúak, az egymás megismerésének a folyamatai különösen. De úgy érzem, hogy sokat nyerhetnénk vele, ha minél többféle tudást tudnánk integrálni, közkinccsé tenni.

Ennek a kis cikknek a megírása után olvastam Sabine Kügler másik könyvét, amelyet a Dschungelkind után írt, a Ruf des Dschungelt. Ebben nagyon sötétnek ábrázolja a valóságot, a jelenlegi valóságot: nem a különböző népek, felfogások és hitek közeledése történik, ellenkezőleg, a népirtások hosszú-hosszú időre megmérgezik még a közeledés lehetőségét is. Mivel ez már nem a Gyógyító Kerékhez tartozik, erről máskor tervezek írni.

A Gyógyító Kerékre vonatkozó legtöbb információm a következő forrásból származik:
Kenneth Meadows: Das Natur-Horoskop. Die Weisheit der Indianer und Schamanen.
A mindent átható szellemet a sziú indiánok nevezik Wakan-Tankának.

1 thoughts on “A Gyógyító Kerék — Medizinrad, Medicine wheel

  1. Visszajelzés: A time2life tíz éve | time2life

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .