A Hal-ember

Tudom, hogy abból, hogy az ember a Hal jegyében hal meg, még nem következik az, hogy a Hal jegyében születik is újjá. A régi tibeti tanítás szerint, ha jól emlékszem, az ember a halál után még legkevesebb 49 napot tölt a Bardo Thödolban, a köztes állapotban.
Mégis, valamiért kísért a gondolat, hogy a Halban jövök vissza. A legközelebbiben vagy később, nem tudom, mint ahogy azt sem, hogy miért fészkelte be magát hozzám ez a gondolat.
Lehet, hogy minden amit a kristályosodás létrehoz Halakba osztódik szét? A Halak a hinni tudó emberek, akik a távolba is néznek, és nem hagyják, hogy teljesen lekössék őket a nehézségek. Az utak nehézségei. Hány embert tudtak legyőzni már? Hány felejtette el miattuk a csillagát?
Sokszor felmerült már, és talán nemcsak bennem, hogy a Föld különböző korszakaiban mikr milyen faj jelentette az embert. Az intelligens lényt, legalábbis abban a mindennapi felfogásban, amely szerint csak az ember intelligens lény. Én egyre gyakrabban kétlem ezt, úgy is, hogy az ember tényleg intelligensnek nevezhető-e.
Lehet, hogy voltak olyan korszakok a Földön, amikor kettő vagy esetleg több intelligens faj létezett egymás mellett? Nem sokáig? Az egyik a másik elpusztítására tört?
Voltak „hal-emberek” is? Akik a víz mélyén éltek, a tenger végtelen – legalábbis a szárazföldi léthez képest végtelen – szabadságában, avagy a víz vadonjában?
Lehetséges, hogy most is vannak, de intelligens lények lévén elrejtőznek ezelől a szárazföldi faj elől, amelyik csak pusztítani tud?
Remélem, hogy sikerül megvédeniük a tenger élő világát. Mindattól a sok rossztól, amit ez a szárazföldi faj rájuk zúdít: szeméttől, atomszennyeződéstől, biológiai szennyezéstől.
Ez a vírus plusz oltás kombináció milyen gyorsan fogja elpusztítani ezt a mai emberiséget? Ördögi kör: oltanak, mintha a vírus ellen tennék, de valójában az oltás sok tekintetben erősíti a vírust és gyengíti az embert. Erre még többet oltanak, a vírus még erősebb lesz, az emebr még gyengébb.
Milyen élővilág lesz száz év múlva a kontinenseken? Növényzet, állatok – és valami mesterséges embernek nevezett lény?
Szomorú és ijesztő.
Éltem és ebbe más is belehalt már. Ez egy emberre nézve is szomorú érzés, de akkor legalább remél az ember egy másik létezést. De ha egy egész fajra vonatkozik a mondat?
Ha a mesterségesen kreált lény nem kell?
Inkább fa leszek?