Mesék a királykisasszonyról

Mesék a királykisasszonyról — ez egy mesekönyv gyerekeknek. Kislányokra gondolva írtam, de remélem, hogy kisfiúk is élveznék (nem volt alkalmam kipróbálni).
Megjelent az epubli-nál, kapható az epublin kívül több online könyvesboltban (Amazon, Thalia, stb.).
A könyv adatai:
Leírás:
Mesék a királykisasszonyról, néhány mese egy kislányról, aki éppen úgy, mint a legtöbb gyerek, rengeteget tanul, miközben felfedezi a világot magának, anélkül, hogy ezt saját maga észrevenné. Ezek a mesék csak lazán függnek össze, így alkalmasak arra, hogy esti meseként hallgathatják a gyerekek, és nem baj, ha csak homályosan emlékeznek a korábbi mesére.

A mostani, az ujabb, a 2019.oktoberi kiadás adatai:
Belletristik & Literatur kategóriákban
Sprache: Ungarisch
ISBN: 9783750245068
Format: DIN A5 hoch
Seiten: 40
Altersempfehlung: Kinder (1 – 12 Jahre) (1 – 99)
Erscheinungsdatum: 19.10.2019
Schlagworte: liebe, fiktion, Märchen, mese

Ennek az új kiadásnak a borítója:
Flórám rajza

néhány link a könyvhöz:
https://www.epubli.de/shop/buch/91654

https://www.thalia.at/shop/home/artikeldetails/ID145783062.html

Ideteszek egy mesét ízelítőül:

Hogyan lett esernyője a királykisasszonynak?

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy királykisasszony. Tulajdonképpen Gina volt a neve, de mindenki csak királykisasszonynak szólította. Nem volt morcos kislány, kedves és jó volt mindenkihez, csak amikor szomorúság tört rá, akkor igyekezett elbújni mindenki elől, hogy magával maradjon a bánatával.
Történt egy napon, hogy véletlenül meghallotta, amit anyja és apja, a királyné és a király őróla beszélgettek. Azt tervezgették, hogyan keressenek majd férjet a lányuknak, a királykisasszonynak. A királykisasszony egészen megdöbbent, amikor ezt meghallotta, ő még sohasem gondolt arra, hogy egyszer, mikor majd megnő, férjhez kell mennie. Egyedül akart maradni, hogy ezen elgondolkodhasson, így egy titkos kiskapun kiosont a palota kertjéből, és elindult az erdőbe.
Szép napos idő volt, mikor a sétáját elkezdte, de az égen már gyülekeztek a felhők. A királykisasszony mindebből semmit sem vett észre, annyira el volt foglalva azzal, amin töprengett. Egyre kevésbé tetszett neki a dolog: apa és anya választ majd nekem férjet? Társat, akivel aztán együtt kell laknom, együtt kell élnem? És ha nekem nem tetszik, akit ők kiválasztanak? Kiabálós, verekedős lesz, vagy ki tudja, hogy még milyen!
A palota kertjében ugyan nem szokott kiabálós és verekedős emberekkel találkozni, de a sétáin, amikor elbarangolt a környéken, már sok mindenféle embert látott.
Egyre jobban elkeseredett, ahogy ezen gondolkodott. Mire leért a patakhoz, már egy könnycsepp is kicsordult a szemecskéjéből. Észre sem vette, hogy lassan az eső is szemerkélni kezdett.
A királykisasszonynak nem volt esernyője, és máskor bizony aggódott volna a szép ruhácskája miatt, de most csak bánatosan üldögélt a patakparton.
Akkor arra jött egy őzike, és megszólította őt:
Miért vagy olyan szomorú kicsi lány? – kérdezte.
A királykisasszony felnézett rá és hüppögve mondta:
Mert az apám, a király férjet akar keresni a számomra.
Az őzike elcsodálkozott:
Aztán miért baj ez? Ez a világ rendje, mikor a kislányok felnőnek, találnak egy párt maguknak.
Látod, te is azt mondod, maguknak. Én is magam szeretném majd a páromat megtalálni.
Egy pillangó is bekapcsolódott a beszélgetésükbe:
Messze van az még, királykisasszony, ne félj, és ne szomorkodj. Nyisd ki inkább az esernyődet, ha van nálad, mert így megázik nagyon a szép ruhád, és még beteg lehetsz.
Nincs esernyőm, felelte a királykisasszony. A palotában vannak ernyők, de egyik se olyan szép, mint a ruhám, és ezért egyet sem hoztam magammal.
Akkor legalább menjünk be a nagy tölgyfa alá – javasolta az őzike.
Így is tettek. Behúzódtak egy nagy koronájú öreg fa alá, amelyik megvédte őket az esőtől.
Aztán az őzike azt kérdezte:
Elmesélnéd nekem, kit választanál férjedül, ha apád azt mondaná, hogy te választhatsz a jelentkezők közül?
Hm. A királykisasszony ezen kicsit meghökkent, nem tudott az első pillanatban mit mondani.
Tulajdonképpen még nem gondolkodtam el rajta, mondta lassan. Talán azt választanám, aki a legszebb ernyőt hozza nekem, amelyik a legjobban illik a ruhámhoz.
Mialatt a fa lomjai alatt beszélgettek, elállt az eső, és megint kisütött a napocska. A királykisasszony bánata is elmúlt, de erős álmosság tört rá, és egy nagy kő melletti puha gyepen elszunnyadt. Az őzike és a pillangó ott voltak a közelében, őrizték az álmát.
A királykisasszony pedig szépet álmodott. Azt álmodta, hogy a pillangó egy elvarázsolt királyfi, aki egy varázslatosan gyönyörű ernyőt hozott neki. De nem vehette őt addig feleségül, amíg le nem győzte a sokak életét fenyegető, rettenetes sárkányt.
Mikor felébredt, már nem látta sem az őzikét, sem a pillangót, de mit látott? Egy nagyon szép ernyő feküdt mellette a füvön! Pontosan olyan volt, mint az ő ruhája.
Ez az enyém? Kérdezte hangosan a királykisasszony, de nem volt senki a közelben, hogy válaszoljon. Így aztán ő maga válaszolta meg magának: igen, biztosan a pillangó ajándéka. Ő lesz majd a férjem, mikor felnövök, és ő legyőzte a rettenetes sárkányt.
Vidáman, az ernyőjét lobogtatva ment haza a palotába, és azután mindig, mindenhová magával vitte az ernyőjét.

Így lett esernyője a királykisasszonynak, és ez ennek a mesének a vége.
De holnap majd kezdődik egy új mese.

A régebbi, most már nem kapható kiadás adatai:
Buch-Shop kategóriák Belletristik Literatur Nachschlagewerke
Sprache: Ungarisch Nyelve magyar
ISBN: 9783746788647
Format: DIN A5 hoch
Seiten: 40 oldalszám
Altersempfehlung: Kinder (1 – 12 Jahre) (1 – 12)
Erscheinungsdatum: 05.12.2018