Teneriffa

Három nagy óceán van a Földön, tanítják a gyerekeknek manapság az iskolában: a Csendes óceán, az Atlanti óceán és az Indiai óceán. Ezek közül az Atlanti óceán a “miénk”, Európáé, amely mellett Európa húzódik, amelyhez legkönnyebben hozzáférnek az európai halászok, az európai pihenni vágyók — no meg, ki tudná felsorolni mennyi mindenféle rendeltetésü hajó még.

Bár Afrika partjaihoz fekszik közel, a Kanári szigetek Spanyolországhoz tartoznak, s így közigazgatásilag is Európához. A spanyolt beszélik ott a legtöbben, kítünö hely spanyolul tanulni vágyóknak, akiknek pénztárcájuk és idejük megengedi, hogy néhány hónapot kellemes klímájú helyen töltsenek.

Aurájában van már más is, nemcsak Európa. Egy kevés talán Afrikából is, de még több Közép-Amerikából. Mint minden nagy óceán, az Atlanti óceán is sok titkot öriz a Föld múltjából, még fel-nem-tárt, régi korokból.

Teneriffa vulkánikus sziget, s a Teide, az itt emelkedö vulkán Spanyolország legmagasabb hegysége. De ez száraz földrajzi adat. Az öslakosoknak, a guanchen-eknek a Teide szent hegy.

Mi lenne, ha ez a szent hegy egy szép napon kitörne, s mondjuk a fele a tengerbe zuhanna? Az akkor élök számára világméretü katasztrófa lehetne, a késöbbi földrajzkönyvek számára újfajta tananyagok.

2005-ben, mikor ott jártam, sajnos, nem tudtam kirándulni a Teidére, mert már akkor is tele voltam ilyen-olyan egészségi problémákkal.
A képeim nem mutatnak semmi egzotikusat, “csak” szép növényzetet, sétákra beteg öregasszonyok számára is kítünö környezetet.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .